Open/Close Menu DSPJ Constanța

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU)

21 -27 ianuarie 2019

Derulată sub sloganul “Stop Cancerului de Col Uterin!, Campania IEC de anul acesta va continua efortul susținut pentru reducerea riscului și intensificarea prevenției CCU.
SEPCCU a adoptat pentru 2019 tema „Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”, în urma initiațivei OMS de lansare a Apelului la acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018.
Mesaje cheie:
 Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare, efectuarea regulată a screening-ului specific și tratarea leziunilor precanceroase.
 Vaccinarea adolescentelor împotriva HPV este sigură și previne cancerul de col uterin.
 Atenția acordată simptomelor discrete post-infectare cu HPV precum și solicitudinea legată de nevoile sociale și spirituale ale femeilor suspecte de cancer de col uterin sunt cruciale.
 Cancerul de col uterin poate fi vindecat apelând la serviciile clinice specializate pentru diagnostic precoce și aplicarea promptă a tratamentului.
 Îngrijirile paliative joacă un rol important în managementul cancerului de col uterin.
Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.
România se afla într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (32,8 cazuri noi/100 000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (10,9 decese/100 000).
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva CCU.
Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalității specifice prin CCU.

Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening și vaccinarea împotriva infecției cu HPV.

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenție coerente, consecvente și comprehensive bazate pe: informarea corectă și consecventă a publicului; mesaje pozitive concentrate pe prevenție; măsuri cuprinzătoare de prevenție primară/secundară – esențiale în scăderea incidenței CCU. Acestea pot constitui modele valabile și pentru țara noastră.

Progresele recente la noi depind de Programul Național de Screening pentru depistarea activă precoce a CCU ce vizează un segment de populație extins (circa 5,6 milioane femei) acoperit până în prezent la nivelul de numai 12%, datorită căruia se estimează totuși că 49% din totalul cazurilor posibile de CCU au fost prevenite.

Reflectarea largă a SEPCCU 2019 de către media poate spori informarea publicului larg privind un subiect ce afectează sensibil femeile și comunităţile din România. Situaţia este prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a salva vieţi prețioase de care depind generațiile următoare.

TESTAREA GRATUITA BABES-PAPANICOLAU pentru DEPISTAREA PRECOCE A CANCERULUI DE COL UTERIN este valabila si anul acesta, PANA IN LUNA MARTIE, cu sau fara bilet de trimitere de la medicul de familie, in POLICLINICA NR.2 (Str. Stefan cel Mare nr.133), medic recoltor Dr. Radu Colojoara.
Femeile care beneficiaza de testare gratuita sunt cele:
– Cu varsta 25-65 ani
– Care nu au beneficiat de o testare gratuita in ultimii 5 ani

© 2023 - DSPJ Constanța

Pentru urgențe apelați        112