Open/Close Menu DSPJ Constanța

In atentia medicilor de familie din judetele Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Timiș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Buzău, Vrancea, Brăila, Tulcea, Galați, Constanța.

Invitatie participare la sondaj in cadrul Programului de Screening Cardiovascular

Stimată doamna doctor/Stimate domnule doctor,

Institutul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu Asociația Română pentru Promovarea Sănătății, Societatea Română de Cardiologie, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, implementează începând cu data de 29 iulie 2020 proiectul: „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular” – Contract nr. POCU/805/4/9/137424.

Pe o perioadă de 4 ani (iulie 2020 – decembrie 2023), partenerii din proiect vor derula atât activități de promovare și susținere a stilului de viață sănătos, cât și de prevenire și tratare a afecțiunilor cardiologice în rândul populației din cele 8 regiuni de dezvoltare.

Scopul proiectului de screening cardiovascular este promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate. Proiectul își propune ca de serviciile de screening cardiovascular să beneficieze 165 001 persoane, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile, iar de programele de formare să beneficieze 900 de specialiști implicați în derularea screening-ului, în vederea asigurării unui înalt nivel de competențe.

Fiecare medic de familie de la nivelul localităților selectate și care va participa la proiect va fi contractat pentru identificarea și selectarea, dintre pacienții proprii, a unui număr de aproximativ 180 de persoane cu vârste între 40 și 70 de ani (fără antecedente de infarct miocardic acut, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, cardiomiopatii și valvulopatii) pentru care va realiza minim 2 consultații (prima consultație – anamneză, examen clinic și programare la analize medicale și a doua consultație pentru interpretarea analizelor, evaluarea gradului de risc cardiovascular si consiliere pentru preventie). Persoanele identificate cu risc înalt cardiovascular vor fi indrumate (trimise) ulterior către Centrele Regionale de Screening (unitati spitalicesti desemnate) în vederea diagnosticului și tratamentului de specialitate.

Toți medicii de familie implicați în program vor beneficia de un program de formare medicală creditat EMC și de un set de echipamente medicale necesare în realizarea screening-ului si remunerati (până la 76 de lei/pacient) pentru activitatile prestate.

Screening-ul va fi organizat pe etape, în primele 10 luni vor fi incluse regiunile Vest, Sud-Vest și Sud Est, respectiv județele Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Timiș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Buzău, Vrancea, Brăila, Tulcea, Galați, Constanța.

În această perioadă realizăm un scurt sondaj de opinie (la nivelul județelor menționate anterior în care va fi realizat programul de screening în prima etapă) și care are drept scop furnizarea de informații necesare pentru evaluarea cât mai obiectivă a comunității în care funcționați în vederea prioritizării și selectării localităților din care vor fi invitați să participe medicii de familie.

Vă solicităm sprijinul în realizarea acestui demers și vă rugăm să completați un scurt chestionar pe care îl găsiți la link-ul de mai jos. Termenul limită pentru completarea chestionarului este 15 mai 2021.

Mai multe informații se pot găsi pe site-urile www.insp.gov.ro, https://proiect-cardio.insp.gov.ro/ sau la adresa de e-mail: office.cardio@insp.gov.ro

ACCESAȚI CHESTIONARUL: https://forms.gle/HieQmykKSQQrRDHJ8

Vă mulțumim!

Echipa proiectului „Totul pentru inima ta”

CategoryNoutăți

© 2023 - DSPJ Constanța

Pentru urgențe apelați        112